Podle nutričních specialistů a odborníků je vhodné denně přijímat 1 až 1,5 g bílkovin na každý kilogram naší váhy. Pokud sportujete, je potřeba příjem adekvátně navýšit, a to v závislosti na intenzitě a typu zvoleného sportu.
Jak řešit problém dostatečného příjmu proteinů (bílkovin) v naší potravě?

Pokud nechceme být odkázáni jen na doplňky stravy, jako jsou různé formy proteinového prášku, aminokyselin (BCAA, L-Glutamin, NAG), pak je potřeba se seznámit a potravinami, které jsou bohaté na bílkoviny. Pojďme si některé z nich představit.

Maso

Obecně v jakémkoliv masu naleznete velké zastoupení živočišné bílkoviny. Na druhou stranu je maso těžce stravitelné, dáno právě i bílkovinami, na které tělo musí vynaložit větší energii, aby je strávilo. Podle některých studií může maso i zahnívat v našich střevech a nedoporučuje se ho jíst denně. Nehledě na to, že ne všechno maso v supermarketech je kvalitní, zde se vyplatí za kvalitu si připlatit – navštívit naoříklad farmářské trhy.

Doporučuje se bílé maso (králičí, krutí, kuřecí) a rybí. Ale poslední dobou se objevují hlasy, že dnešní ryby v sobě obsahují nečistoty v závislosti, kde jsou loveny. Ryby ze sádek bývají zase dokrmovány antibiotiky.

Tvarohy

Mléčné výrobky jsou také bohatým zdrojem bílkovin. Pití kravského mléka je dalším kontroverzním tématem, které je předmětem v mnoha odborných studiích. Obecně se nedoporučuje dospělým ho konzumovat, nejen kvůli údajnému zahleňování. S přibývajícím věkem jedinci ztrácí schopnost zpracovávat laktózu v něm obsaženou, což může způsobovat různé žaludeční problémy.

Proto volte raději zpracované mléčné výrobky. Nejvhodnější jsou tvarohy, které obsahují až 25 g bílkovin na jeden kus (250 g). Mluvíme o polotučné variantě tvarohu. Tučný tvaroh jich přirozeně obsahuje více, ale pro hubnoucí jedince se nedoporučuje z důvodu většího obsahu tuků.

Ořechy

Dalšími zdroji bílkovin jsou všechny druhy echů, oříšková mléka a másla. Pozor na to, že arašídy nejsou ořechy. Ořechy jsou taky bohatým zdrojem tuků, sice těch zdravých, ale opět bychom neměli konzumovat více než přibližně 25 g ořechů denně.