Tempranillo je španělská odrůda červené vinné révy, jejíž hrozny jsou tak tmavé, že se zdají být až černé. Tato odrůda je považována za „královskou“.

Název tempranillo pochází ze španělského výrazu „temprano“, což znamená „časný, raný“. Tyto hrozny totiž mají krátký zrající cyklus a dozrávají podstatně dříve než ostatní červené odrůdy.

Dozrávající Tempranillo

Tempranillo pochází z regionů Rioja a Ribera del Duero, což jsou nejznámější vinařské oblasti ve Španělsku, a je to hybrid, který vznikl křížením odrůd Albillo mayor, bílého hroznu původem z La Rioja a Benedicto, červené odrůdy pocházející z Aragonu, která již téměř vyhynula. Podle současných kritérií Evropské unie se za Tempranillo považují ta vína, která obsahují alespoň 85 % této odrůdy.

Tempranillo se dnes už pěstuje i v dalších zemích – USA, Austrálie, Mexiko, Porgtugalsko, kde je základní moštovou odrůdou pro výrobu vín s označením původu Porto, Douro a Alentejo.

Vynikajícím španělským suchým červeným vínem, vyrobeným z odrůdy Tempranillo je OGGA – víno výjimečné jakosti, které lze použít při svátečních příležitostech, jako jsou kupříkladu nadcházející vánoční svátky. Milovníci lahodného, temně granátově zbarveného moku, dopřejte si víno OGGA, s aromatem zralého černého ovoce (ostružiny, višně, třešně, švestky), v kombinaci s jemnou vůní koření a pryskyřice; díky skladování ve francouzských dubových sudech také s nádechem dubu a vanilky. Víno je vyvážené, v ústech silné a koncentrované. Podává se k červenému masu, silně kořeněným pokrmům, sýrům a lanýžům.

Vinice regionu Rioja

OGGA pochází z oblasti Rioja, hrozny se na vinicích Haro a Gimileo sklízejí pouze ručně. Stáří tamních keřů je kolem 60 let. Víno OGGA se vyrábí pouze v ročnících, které jsou uznány ke zpracování speciální komisí. Víno není filtrované, a proto se na dně láhve může hromadit přírodní sediment.

Kdo preferuje vína spíše ovocnějšího rázu, může si vybrat Tempranillo typu „Crianza“.